Müzik Yapanların Bilmek İsteyeceği 72 Nokta

Elektronik müzik yapan Zac Citron, keşke daha önceden bilseydim dediklerini madde madde sıralamış. Çevirisi bana düştü.

  1. Zevkine güven. Kendinizi daha az sorgulayın.
  2. Popüler müziklere sataşmayı bırak. İyi bir müzisyen her şeyden öğrenebilmelidir. İyiden de kötüden de. Milyonların dinlediği sana göre kötü bile olsa, egona yenik düşme, öğrenmene bak.
  3. Loop kullanmak seni sahte sanatçı yapmaz. Eser dediğimiz, ortaya çıkan son üründür. Misal, oyun endüstrisinde hangi oyun Unity, hangisi Unreal biliyor musunuz? İlgilendiğiniz şey oynadığınız oyundur. Müzik için de aynısı geçerli. Loop kullanmak sizi “fake” yapmaz.
  4. Sample için de bir önceki madde geçerli.
  5. Çalışırken yanında bir içecek olması işleri daha akıcı hale getirir. Tartışılabilir ancak genelde kafein önerilir.
  6. İlk fırsatta güzel bir kulaklık veya monitör edin. Frekans tepkisi ve basslar önemli.
  7. Mixing dediğin esrarengiz bir judo türü değil. Mixlemekten çekinmeyin. Kötü mixler yapın. Sonunda iyilerini yapmayı da öğreneceksiniz.
  8. Mastering dediğin esrarengiz bir judo türü değil. Çekinmeyin, kötü masteringler yapın. Sonunda iyilerini yapmayı da öğreneceksiniz.
  9. İlk fırsatta kaliteli bir sample pack edinin. Şurada bazı davul örnekleri var veya benim paylaştığım ücretsiz korku ve gerilim paketlerine bakabilirsiniz.
  10. Sevmediğin veya anlamadığın şarkılara şans ver. Tanıdık geldikçe o şarkıları daha derin inceleyebileceksiniz.
  11. Tekrarlama önemli ve basitlikse işin anahtarı. Bunun dozunu bilin, şarkınızı gereğinden fazla cilalamayın.
  12. Kimse umursamaz, umursamaya başlayana kadar. Demiri iyice dövün ve sonunda ateşi söndürün. Kısaca, başladığınız işi bitirin diyeyim.
  13. Çalışmanız için mevcut bir piyasa yoksa, hiç kimse işinizi önemsemeyebilir. Sen önemser miydin?
  14. Eğer kendi müziğini dinlemek sana keyifli gelmiyorsa, bir şeyleri yanlış yapıyorsundur. Veyahut başkası seni kiralamıştır.
  15. Müziğini isteyen kişilerle güvenli bir iletişim kur. Email listesi yapmak güzel fikir.
  16. Ücretsiz demek, tamamen ücretsiz demek olmamalı. İşinizi bir amaç karşılığında hediye edin. Facebook beğenileri, email abonelikleri vb.
  17. Müziğinin nerede dinleneceğini aklından çıkarma. Ses düzenlemelerinin nasıl olacağını bilmek, ona göre çalışmanızı sağlayacaktır.
  18. Müziğini kimlerin dinleyeceğini aklında çıkarma. Ne tür insanlara hitap ettiğini bilmek, onlara göre çalışmanızı sağlayacaktır.
  19. Müzik teorisini öğren. Bu bir harita sahibi olmak gibidir. Olmadan da ilerleyebilirsin ancak nereye nerden gidileceğini bilmek önemli vakit kazandırır.
  20. Kendini profesyonellerle çok fazla kıyaslama. Özellikle ilk aşamalardayken.
  21. Profesyonellerin ses kalitelerine odaklan. Ama kendini ezik hissetme.
  22. Müzik kalitenin profesyonellere eşdeğer olduğu anlara kavuşacaksın ve bunu anlayabilmek için önceki çalışmalarına bakman gerekecek.
  23. Hangi programı (Digital audio workstation) kullandığının bir önemi yok.
  24. Ortaya çıkardığın ürün önemli. Nasıl yaptığın değil.
  25. Tekrar ediyorum. Mühim olan son eser. Hangi yollardan geçtiği değil.
  26. Pahalı araçları bahane etme. %100 ücretsiz yazılımlarla da başarılı müzikler yapabilirsin.
  27. Yeni araçlar seni yeni yönlere götürecek. Yeni bir plugin, yeni bir sample pack veya enstrüman edinerek üretim alanını genişlet.
  28. Zamanında bir hevesle alıp şimdi attığın köşede sahipsiz duran gitarını hatırlıyor musun? Onu kullanmak istemiyormuş gibi davranmayı bırak ve bir arayüz satın al. Focusrite Scarlet 2i2 tavsiye edilebilir.
  29. O arayüzle kullanmak için bir de mikrofon edin. Kardioit türü uygundur.
  30. Ses ekipmanı 4 katmandan meydana gelir. Ucuz olanlar. Pro kullanıma elverişli ve tüketici seviyesi fiyata sahip olanlar. Pro olanlar ki bir öncekilerden daha iyiler. Son olarak da pahalı olanlar. Siz ikinci sıraya koyduklarıma yönelin. Savurganlığa veya gösterişe gerek yoksa diğerlerini boş verin.
  31. Değişikliklere sinirlenme. Müzik endüstrisi batıyor diye çığırtkanlık yapanlardan olmayın. Dünya değişiyor, alışkanlıklar değişiyor. Değişime ayak uydurun hatta fırsatlarından faydalanın.
  32. Deadmau5 müzik hayatına 16 yaşlarında başladı. Patlamasını ise 14 yıl sonra yaptı. Piyasa şartları böyle. Bir gecede star olmayı değil, ağır ağır ilerlemeyi hedefleyin.
  33. Hayran kitlesi oluşturmaya başla. Bir fan, 1 fandır. +1 fazla dinleyici ve +1 email abonesidir. Değerini bilin.
  34. Twitter’da milyonlarca kişinin sizi takip etmesine ihtiyacın yok. Tüm ihtiyacın 1000 kişinin takip etmesi. Tabii bu yaklaşık değer.
  35. Müzik tanıtımın bootstrap bloglar gibidir. Yani ilk koyduğun parçadan sonra diğerleri gelir, üstüste koyarak ilerlersin.
  36. Kendini çeşitlendir. Müzik dışında, para kazanmak için yaptığın işler senin için faydalıdır. İster öykü yaz, ister bir yerde garson ol.
  37. Compression abartılıyor.
  38. EQ abartılıyor. Compression ve eq alet çantanızdaki birer çekiç gibidir. Onları nasıl kullanacağınızı bilin ve sadece işinizi bitirin.
  39. Aslında müzik yapımının çoğu teknik yönü abartılıyor. Duyguya ve enerjiye odaklanın.
  40. Eğer yaptığın müziği birkaç yıldır yayınlamamışsan, onu lisanslandırmayı düşün. Beat olarak satın, bir yerlerde kullanın. En kötü ihtimal yine yayınlanmamış halde bırakırsınız.
  41. Vokaller şarkıların için önemlidir. Akılda daha rahat kalmayı sağlar.
  42. Diğer kişilere değer ver. Zamanı geldiğinde de onlar sana değer verir.
  43. Bu işte başarılı olanlara baktığımda, fiziksel olarak da etkileşime geçtiklerini gördüm. Sadece online olarak da şansınızı deneyebilirsiniz fakat bilin ki, bunu herkes yapıyor ve başarı olasılığınız oldukça düşük.
  44. Şarkının uzunluğu veya kaç track olacağı gibi ölçümleri kafaya takma. Şarkı bittiğinde sahip olacağı kalite bunlarla alakalı değil.
  45. Rolf Potts’un yazdığı Vagabonging kitabında da denildiği gibi, eğer bir yerde ne yapacağı bilmiyorsan, etrafta gezinmeye başla. Yani, bir yerde sıkıştığınızda uğraşmaya devam edin. Neyi aradığınızı bilmeseniz bile, o sizi bulacaktır.
  46. Bilinçli olarak, tüm kuralları yık. Böylece neden o kuralların konduğunu ve onları ne kadar esnetebileceğinizi anlarsınız.
  47. Şarkı ve projelerini isimlendir. Onlara dönüş yaptığında büyük faydasını görürsünüz.
  48. Asla export ettiğin bir şarkıya “final” ismini verme. Bu mesele kaygan bir zemin gibidir.
  49. [şarkı ismi]_[amaç]_[tarih] gibi bir şablon kullan. Amaç kısmına mix, master veya demo gibi şeyler yazabilirsiniz.
  50. Müzik yaptığın zamanı kaçış zamanın olarak düşün. Tam zamanlı olarak müzikle uğraşmak isteyebilirsin fakat bu işin albenisini kaçıracaktır.
  51. Hoparlörlerin zamanla bozulabilir. Bu sebeple gelecekte bir albümü 8 defa yeniden mastering’e sokmanız gerekebilir. Monitörlerine güven fakat onların da bir zamanı var.
  52. Analog ile dijital ekipman arasındaki temel fark analoga dokunmak ve çalmak. Kalite farkı yok.
  53. Analog ekipman demişken, bir MIDI klavye edin. Mümkünse knob, wheel ve fader’ları olsun. En azından knob.
  54. Ailen, senin müziğini dinlemekten gerçekten keyif alır. Onlarla paylaş.
  55. Arkadaşlarının da müziğinden keyif aldığını biliyorsundur. Onlarla da paylaş, dinleyenin artsın.
  56. Eğer şarkıda büyük bir değişiklik yapacaksan, farklı kaydet deyip [şarkı adı]_[düzenleme nedeni] şeklinde sakla. Sonra rahat rahat editlersiniz ve istediğinizde kolaylıkla ilk dosyaya dönersiniz.
  57. Ses yüksekliğini yeterli düzeyde tut. Yüksek sese hiç gerek yok.
  58. Mix’ini kontrol ederken, hem yüksek hem de düşük sesli yerleri kontrol ettiğinden emin ol.
  59. Şarkın düşük sesliyken, en önemli olan sesi net biçimde duymalısın.
  60. Mixing %90 volume ayarıdır. %10 da çoğunlukla volume ayarı olduğunu hatırlamaktır.
  61. Mastering %90 volume ayarıdır. %10 ise mixini düzeltmektir.
  62. Müziğini yedekle. Dropbox veya benzerlerine çok güvenmemek gerekir. Bir harici hdd al. Yaptıklarını kaybetmek hoş olmaz.
  63. Paranın, üretkenliğini engellemesine izin verme.
  64. Laptop kullanmak büyük bir ekran önünde çalışmaktan kötüdür. Macbook yerine iMac alın, kısaca masaüstünde çalışın.
  65. Eğer bir parametreyi değiştirirken 5 dakikadan fazla zaman harcadıysan konudan sapmışsın demektir. Kapat, sonra yeniden bakarsın. Büyük ihtimalle başka bir gün.
  66. Yaptığın çılgın synth’ler seni ünlü etmeye yetmeyecek. Onlar sadece bütüne hizmet eden ufak parçalar.
  67. Sesini zorlayamazsın. Vokal değil, mecaz anlamda ses. Düşe kalka kendinize özgü bir sound oluşturabilirsiniz.
  68. Üstünkörü biçimde soundcloud’a attığın şarkı ile resmi olarak yayımladığın şarkı arasında fark var. Resmi işlerinize önem verin. İnsanlar da buna cevap verir.
  69. Senin için görsel dizayn yapacak birini bul. Albüm kapakları, web dizaynları, logolar, vs. Dinleyicilerin beklentilerini karşılarken bütünsel bir deneyim olarak bunların hepsi önemli. Çoğu kişi bunlara vakit ayırmaz. Bu da demektir ki siz ayırmalısınız.
  70. Görsel sanatın parasını her zaman ver. Artist sizden para almak istemezse ona bir yemek ısmarlayın, o da olmazsa bir içecek alın.
  71. Zorlukla karşılaştığında ve kendinden şüphe ettiğinde, ne için bu işe giriştiğini hatırla. Müzik eğlence işidir. Eğer zorluk çekiyorsan, eğlenmeyi unutmuşsundur.
  72. Bazen eğlence onu aradığın yerde değildir. Gidip başka bir şeyler yap.

Orijinal yazı için buraya tıklayın.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *