Film ve TV için Müzik Verirken Dikkat Edilecekler

Synchronization License, yani Senkronizasyon Lisansı veya kısaca Sync licence. Daha önceden farklı bir amaç için yapmış olduğunuz müzik, herhangi bir film, tv yapımı, trailer, video oyunu için veya bir web sitesi arka planında kullanılmak istendiğinde söz konusu olacak olan lisans anlaşmasının türü budur. Master lisanstan farklıdır ve böylesi bir anlaşmada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

Bedel: Sync lisans konu olduğunda tabii ki ilk olarak konuşulması gereken mesele para. Ödenecek/alınacak miktar, müziğin önemine, kaç defa ve ne uzunlukta kullanılacağına, filmin veya TV programının bütçesine göre değişkenlik gösterebilir. O yüzden çok geniş bir ölçeği vardır.

İndirim Oranı: Öğrenci filmiyse, genellikle indirimli bir ücretle görüşebilirsiniz. Sadece film festivallerinde gösterilecek bağımsız bir filmse, Festival Kullanım Lisansı denen daha düşük ücretli bir anlaşmaya da sahip olabilirsiniz. Film dağıtım hakkı korunuyorsa, ücret artacaktır.

Ücret Artırma Oranı: Farklı medya türlerinde gelecekteki kullanımlara dayanarak ücretin nasıl artacağına karar vermelisiniz.

Kullanım: Diğer bir önemli anlaşma konusu, bestenin kullanılacağı belirli yer. Örneğin, filmin açılış jeneriğinde mi, yoksa kapanışında mı olacak, veya bir sahneye arka plan olarak mı kullanılacak?

Süre: Ürünün kullanım süresini kesinleştirmek isteyebilirsiniz. Açıkçası, kullanım süresi ne kadar uzun olursa, lisans için daha fazla ödeme yapılacaktır.

Lisans Süresi: Lisansın süresi de sözleşmede yer almalıdır. Başka bir deyişle, lisans alan kişinin kompozisyonu ne kadar süre kullanabileceği kararlaştırılmalıdır.

Soundtrack: Lisans sahibi, bir film müziği albümünde müziğinizi kullanmayı düşünürse, bu hakları aynı anda müzakere edebilirsiniz.

Bölge: Örneğin, kompozisyon sadece Türkiye’de radyo ve televizyonda mı yoksa dünya çapında mı kullanılacak?

Temsil ve Garantiler: Lisans Verenin, Lisans Alan Tarafa lisans verme hakkı verdiği gibi, söz veya garanti veriliebilir.

Hakların Saklılığı: Bunlar, lisans sahibi tarafından saklanan, eseri başkalarına lisanslama hakkı gibi haklardır.

Credit: Yani bitiş jeneriğinde, eser isminin ekranda ne kadar büyüklükte ve nerede gösterileceği söz konusudur.

Anlaşmazlıklar: Bu, diğer tarafın anlaşmayı ihlal etmesi durumunda mağdur tarafın neler yapabileceğini ifade eder. Örneğin, Lisans Veren Taraf, lisans alan tarafın bir ihlali durumunda parasal zarar görme gerekçesinden dolayı filmin sergisinin durdurulması için bir ihtiyati tedbir alınmasını sağlayabilir.

Ortak Metin Hükümler: Bunlar, Ceza kanununun herhangi bir uyuşmazlıkta uygulanacak, avukatlık ücretleri ve davadaki hakim tarafa verilecek masraflar gibi tipik veya standart hükümleri içerecektir. Yazılı lisans sözleşmesi sözleşmenin bütünüdür ve tüm revizyonlar taraflar tarafından yazılır ve imzalanır.

Bu makale, konuya genel bir bakış açısı taşımaktadır ve yasal tavsiye niteliğinde değildir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *