Film Müziği, Hikayeyi Anlatmalı

Sizce bir besteci görüntü üzerine müzik yaparken, aklında ne olmalıdır?

Aşağıdaki videoda Sylvester Stallone abimiz, halk otobüste haşarılık yapan birkaç serseriyi dövüyor. Sharon Stone’la birlikte oynadığı The Specialist (1994), “Uzman” filminden. Sahnenin amacı, Sylverster abimizi yeterince sert ve iyi biri olarak göstermek. Klasik deyimle “cool” karakter. Filmin müziklerini yapan isim de John Barry.

Bu standart bir aksiyon sahnesi ve ona göre bir müzik istiyor. Duyduğumuz müzikte pek çok “hit”, yani kısa notalar bulunurken, dövüş sahnesinde de oldukça vuruş anı var. Peki, videoyu izlemeden önce bir tahmin yapın. Sizce müzikteki vuruşlar, dövüşteki vuruşların kaçıyla eşleşiyor.

Cue, 18. saniyede başlıyor.

Benim görebildiğim kadarıyla sadece finaldeki cam kırılma sahnesinde müziğin vuruşu, sahnedeki sesle eş zamanlı. Onun dışında hiçbir vuruşla eşleşmiyor. Bu açıdan bu sahne bana göre oldukça ilginç. Böyle vurdulu kırdılı sahnelere müzik yapılırken ilk akla gelen şey, kahramanın yaptığı her darbeyi vurgulayarak, vuruşları belli etmektir fakat John Barry usta hiç de böyle düşünmemiş. Bir ihtimal üzerine, müzik sahneyle eş zamanlı olarak yapılmamış da olabilir. Belki sahne sonradan çekildi ve eklendi. Böyle bile olsa müziği sahneye senkronize etmek için kurguda bir çaba içine girilmemiş, çünkü gerek yok. Barry usta müziği yaparken, dövüşü değil hikayeyi düşünmüş.

Buradan çıkarılabilecek ders şudur:

Bir film bestecisi, sadece besteci değildir. Bir prodüktör, aranjör, performansçı ve satıcı olmanın da yanında aynı zamanda bir anlatıcıdır. Tüm bu ek özelliklerle birlikte iyi bir hikaye anlatıcı da olmalıdır. Yapılan müzik, “ne anlatıyorsun?” veya “ne diyorsun?” gibi sorulara yanıt verebilmelidir. Bu soruların cevabını bulduktan sonra ne tür müzik yapılacağı ve müziğin sahneye adaptasyonu çok daha kolay olacaktır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *