Besteciler için 8 Önemli Tavsiye

Müzikle uğraşan herkesin başına gelmiştir. Bir melodiyle boğuşuyor veya şarkının bitişine karar veremiyorsunuzdur. Beste veya remix yapanlar, uzun süre aynı (benzer) işlerle meşgul olduğundan, bazen işler sinir bozucu bir hale gelebiliyor. Bu makalede, işlerin sarpa sardığı ve sıkıldığımız zamanlarda bize yardımcı olabilecek bir kaç yöntemi sıralamaya çalıştım.

1- Fikirlerinizi göz ardı ederken aceleci olmayın

Bestekarların ve şarkı yazarlarının başına sık gelen bir durumdur. Akla gelen yeni fikirlere fazla sebat edilmez. Eğer sürekli başa dönüp yeniden başlarsanız, bir daire çiziyor olur ve hiç bir yere gidemezsiniz. Müzik bestelemeyle ilgili şu sözü alıntılayabiliriz:

“Dahilik, %1 ilham, %99 terlemedir.” – Thomas Edison

Yeniden başlamadan önce, düşüncelerinizi geliştirecek olan tüm farklılıkları keşfettiğinizden emin olun.

2- Her gün bir şeyler yazın

Elbette bu durum her gün için farklılık gösterecektir. Günlük belli bir miktar bar yazmak üzere kendinizi programlayamazsınız. Nerede kaldığınız önemli.

Her gün az da olsa bir şeyler karalamak sizi motive edecek ve bitişe daha hızlı varacaksınız.

3- Bestelemeye başlamadan önce biraz yürüyüş iyi gelir

Sabah biraz daha erken kalkıp, şafak vakti civarlarında temiz hava almak müzik için de faydalıdır. İşe konsatre olmanıza yardımcı olur. Yeni bir tonla veya lirikle de çıkagelebilirsiniz.

4- Müziğinizi temiz kulaklarla dinleyin

Buradaki temizlik tabii ki mecazi anlamda ancak gerçek anlamı da göz ardı edilmemeli 🙂 Aynı parçayı ve döngüleri sürekli olarak dinlerken, belirli aralar vermekte yarar olacaktır. Kulaklar da yorulur.

Bazı günler tüm parçayı bitirebilecek kadar ilerleme kaydederken bazı günlerde hiçbir şey üretememek bundandır. Aynı parçaları sürekli olarak dinlersek, kulağımız o sese alışacak ve doğru kabul edecektir. Bu, bir müzik yazılımı kullananlar için çoğunlukla doğrudur.

5- Bir yapı üzerinden yazın

Besteleme, yani kompozisyon başlı başına bir düzeni ve yapıyı teşkil eder. Bu nedenle planlı olarak gitmek avantajlıdır. Misal, bir film müziği yazıyorsanız, videonun üzerinden plan yaparak, görüntülere uygun olarak gitmek doğru olandır. Bununla beraber plan, dışına çıkılamaz bir hal de almamalı. Üreticiliğinize ket vurabilir. İki yönü de deneyebilirsiniz, ancak genellikle kaba da olsa bir plan şarttır.

6- Diğer müzisyenlerin ve arkadaşların tavsiyelerini alın

Akıl akıldan üstün, kulak kulaktan iyidir. Çalışmanızda sona yaklaştığınızda, ikinci bir görüş almak her zaman için faydalıdır. Müzisyen olarak saymadığınız arkadaşlarınızdan bile çok güzel öneriler gelebilir. Yapıcı eleştirileri dikkate alın, göz ardı etmeyin.

7- Daha önce yapmadığınız bir biçimde yazın

Bu bir müzisyen olarak beste yaparken kendinizi geliştirmenize fayda sağlayacaktır. Hip-hop yazıyorsanız, bir de caz deneyin. Ya da film müziği yapıyorsanız, dubstep’e göz atın. Bu çok uç gibi gelse de, bir besteci olarak sizi taze tutmakla birlikte, yeni şeyler keşfetmenize ve fikirler bulmanıza katkı sağlayacaktır. Yeni müzik türlerini dinlemek için biraz zaman ayırın ve üzerine gidin.

8- Diğer bestecilerden, şarkı yazarlarından ve prodüktörlerden öğrenin

Beğendiğiniz müzisyenlerin nasıl çalıştıklarını öğrenin. Web sitelerini ziyaret edin, yazılarını okuyun. Şarkı yazmak ve bestelemekle ilgili tavsiyelerinin altını çizin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *